Alle artikler
Rabbit in VR illustration
4 min å lese

Hvordan står det egentlig til med Web3 i 2025?

Teknologien som skulle desentralisere internett og gi mer eierskap til brukerne

Store aktører spiser mer og mer av internett. Internett og protokollene som driver teknologien er likevel bygget på åpne prinsipper, og diverse forsøk på initiativer som vil gi store aktører fortrinn i eksempelvis fart og kapasitet har blitt stoppet. Bærebjelkene til internett fortsetter å gjøre det til et sted hvor alle skal ha like muligheter.

Web 3 kort oppsummert

Begrepet “Web3” refererer til en ny generasjon av internett som fokuserer på desentralisering, blokkjedeteknologi og brukereierskap. Web 3 er i seg selv et interessant tema. Dessverre har mye av oppmerksomheten blitt stjelt av crypto bros og shady NFT-salg. Mer interessant enn disse hypene er såkalte dApps. Applikasjoner som bygger på blockchain og som dermed gjør at applikasjoner kan kjøres uten at én aktør er ansvarlig og eier dataen.

Hvordan står det til med Web 3 i 2025?

Når internett blir mer sentralisert, så får noen få aktører ansvaret for å filtrere ut alt skadelig innhold på plattformene sine Det er både mye makt og et stort ansvar som faller på selskapenes skuldre. I januar gikk ingen ringere enn Mark Zuckerberg ut og sa at de skal redusere andelen moderering på plattformene deres betraktelig. Hvis du modererer blir de beskylt for politisk vinkling, og hvis de ikke modererer blir de beskyldt for å tillatte hets og trakassering. Damn if you do, damned if you don’t.

Web3 handler om at nettsider skal kunne være desentraliserte slik at ikke én aktør har full kontroll over applikasjoner som tross alt kun er verdifulle på grunn av brukerene sin input og aktivitet.

Bluesky har den siste tiden fått en pen vekstkurve, til og med i Norge. Dette er en tjeneste som bygger på disse konseptene ved at løsningen benytter Authenticated Transfer Protocol. AT-Protokollen gjør at brukerne har mer kontroll over sine data og identiteten de benytter. For eksempel muliggjør det at brukere kan ta med seg sine data, følgere og innhold til en annen plattform uten at de er eid av og låst til Bluesky.

[noen] David Skaugfjord skrev for en liten stund siden et leserinnlegg på kode24 hvor han skriver om at internett ‘har gått fra å være noe av det beste jeg vet, til det mest provoserende,’, og Kurzgesagt publiserte videoen The Internet is Worse Than Ever – Now What? om samme tema.

Temaer som hva vi og hvem vi skal eksponeres for er et punkt Bluesky gjør på en interessant måte. Du kan lage dine egne lister og feeds, eller følge andre sine. Dermed kan du selv velge hvilke type folk og innhold du vil omgi deg med. De fleste brukerne bryr seg nok langt mer om at de igjen får smake på følelsen som Twitter ga i gamle dager enn den tekniske riggen bak. Likevel er det spennende å se en aktør lykkes med Web3-teknologi etter å ha sett en rekke forsøk feile de siste årene.

Under studiene mine var det mye fokus på hva The Filter Bubble gjør med oss, og disse tankene bobler jo opp når man snakker om å kunne omgi seg utelukkende av folk og meninger som vi er enig med. Jeg vil likevel påstå at det er en stor forskjell her.

Til slutt kunne jeg skrive ‘immigration’ i søkefeltet til YoutTube og få to ulike verdener av resultater tilbake

Om jeg søker etter et tema som innvandring på Google eller Youtube, så vil algoritmene bak kulissene servere meg innhold de tror samsvarer med mine meninger. Dette var faktisk et nøyaktig forsøk jeg gjorde under studiene, hvor jeg laget en Google-bruker som jeg matet med søk rettet mot kritikk til innvandring, og en annen som var positiv til temaet. Til slutt kunne jeg skrive ‘immigration’ i søkefeltet til YoutTube og få to ulike verdener av resultater tilbake. En slik automatisk filtrering vil gjøre at de som ikke er like bevisst på algoritmene, vil få en følelse av at resultatene de får servert er den som korrelerer med allmennheten. Dette er noe helt annet enn at jeg lager meg en feed hvor jeg aktivt velger hvilke folk jeg vil lese innhold fra, eller lager en ‘mute list’ med folk jeg ikke orker å eksponeres for.

Diskusjoner med folk som har ulike standpunkt og meninger enn oss er selvfølgelig viktig og nyttig, men jeg tror sosiale medier er en totalt uegnet arena til formålet.